Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen
Reparatie: wat wordt vergoed?

Vanuit de basisverzekering wordt de reparatie van een volledige prothese voor 90% vergoed. Een reparatie verricht aan een gedeeltelijk kunstgebit wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. U kunt deze reparatie alsnog declareren bij uw zorgverzekeraar als u over een aanvullend pakket mondzorg beschikt.

Volledige prothese; wat wordt vergoed?

KostenDe volgende vergoeding geldt vanuit de basisverzekering voor een volledig boven- en/of onder kunstgebit. 

  • 1x per 5 jaar 75% van volledig kunstgebit


Eigen bijdrage

Voor een volledige gebitsprothese is er sprake van een wettelijke eigen bijdrage van 25%. Deze wettelijke eigen bijdrage kan eventueel (gedeeltelijk) vergoed worden uit een afgesloten aanvullende verzekering.

Eigen risico
De kosten voor een volledige gebitsprothese (kunstgebit) valt onder het eigen risico. Hebt u gekozen voor een vrijwillig eigen risico? Dan betaalt u de kosten voor deze zorg eerst uit het verplicht eigen risico en vervolgens uit uw vrijwillig eigen risico. Zijn de totale kosten hoger, dan krijgt u deze vergoed tot het maximumbedrag waarvoor u bent verzekerd. Het eigen risico geldt vanaf 18 jaar. In 2018 bedraagt het verplicht eigen risico € 385,- per jaar.

U kunt veelal door het afsluiten van een aanvullende polis de kosten verder terugbrengen.

Moet ik mijn gebit uitdoen tijdens het slapen?

Ja, dat is het beste. U kunt op deze manier uw kaak rust geven. De kaak kan dan weer goed doorbloeden aangezien deze gedurende de dag wordt afgesloten door de prothese.

Sommige mensen willen ook nog wel eens ’s nachts tandenknarsen. Een gewoonte die niet bevorderlijk is voor uw prothese. Dus de algemene tip: doe uw gebit uit tijdens de nacht waardoor uw kaak minder snel belast wordt en daardoor minder snel zal slinken. En dat is gunstig voor de pasvorm en uw eventuele volgende gebitsprothese.

Is het gebruik van kleefpasta’s etc. goed?

Er zijn allerlei kleefpasta’s, kleefpoeders en zgn. voeringen op de markt om een gebitsprothese meer houvast te geven. Deze middelen zijn eigenlijk allemaal noodoplossingen. De oorzaak van het probleem wordt niet echt weggenomen. Doe ook nooit watjes onder uw prothese. Uw kaken gaan daarvan alleen maar sneller slinken. Als uw kunstgebit los gaat zitten is een bezoek aan onze praktijk een goede zet. Wij zien meestal direct wat er aan de hand is en kunnen op basis daarvan een goed advies geven.

Hoe moet ik mijn gebitsprothese reinigen?

Zeker na de maaltijden is reiniging van groot belang. Toen u nog natuurlijke tanden had was reiniging van het gebit ook minimaal twee maal daags noodzakelijk. Ter voorkoming van voedselresten en bacteriën kunt u een speciale protheseborstel gebruiken, een enigszins aangepaste tandenborstel.

Protheseborstel

Gebruik deze in combinatie met speciaal reinigingsmiddel, dus geen reguliere tandpasta! In tandpasta zit een kleine hoeveelheid schuurmiddel dat funest kan zijn voor uw prothese. Ook heet water, bleek- of bruistabletten dient u niet te gebruiken.

Als u deze tips ter harte neemt zult u veel langer plezier hebben van uw gebitsprothese.

Heb ik inspraak?