Het komt steeds vaker voor dat inwoners van Nederland niet al hun tanden, maar één of enkele gebitselementen verliezen. Het ontstane gat kan dan op verschillende manieren opgevuld worden. De te vervaardigen voorziening zal een uitneembare gedeeltelijke prothese zijn die tussen uw bestaande tanden past.

Partiële protheseWij kunnen – in samenwerking met uw tandarts – een partiële prothese voor u vervaardigen. Echter, wij kunnen de vervaardiging pas starten als uw tandarts uw bestaande tanden en kiezen gecontroleerd heeft en uit deze controle blijkt dat de extra belasting geen problemen zal opleveren.

Welke soorten gedeeltelijke prothesen bestaan er?

  1. de kunststof plaatprothese met of zonder klammers (haakjes),
  2. de frameprothese.

De kunststof plaatprothese

Indicatie:

  • als de resterende eigen tanden en kiezen niet meer voor duurzame restauratie in aanmerking komen
  • als noodvoorziening
  • voorloper van de volledige prothese
  • wanneer er financiële bezwaren kleven aan het maken van een brug of een frameprothese.

De kunststof plaatprothese wordt volledig van kunststof gemaakt. Daar waar u enkele tanden mist vormt het kunststof deel een afsteunend zadel op de kaak waarin de tanden en kiezen geplaatst worden. De kleur van de kunsttanden wordt afgestemd op uw eigen tanden. Wanneer het houvast van de plaatprothese tegenvalt, dan kan deze worden voorzien van twee of meer gebogen ankers (haakjes). Hierdoor ontstaat meer retentie.

De frameprothese

Indicatie:

  • als er enkele voortanden, kiezen of een combinatie hiervan ontbreken
  • als lange termijn oplossing
  • als de resterende tanden sterk voldoende zijn om deze constructie te dragen
  • wanneer het vervaardigen van een brug niet mogelijk is

De frameprothese bestaat uit een metalen frame waaraan zadels met kunstelementen vastzitten. Het frame wordt van een sterke chroomkobalt legering of van titanium gegoten en is samengesteld uit een basis, een hoofdverbindingsbeugel, kleine verbindingsbeugels en ankers rond uw eigen tanden.